Препоръки на КАТ към шофьорите

Полезни съвети, ЗДП / ППЗДП, и т.н.

Препоръки на КАТ към шофьорите

Мнениеот Gligan » Пет Окт 31, 2008 9:04 pm

1. Не пестете средства за пълната изправност на автомобила

Не пестете време и средства, за да приведете осветителната система на вашия автомобил в пълна изправност. Изгоряла крушка на стоп, мигач, габаритна светлина или особено на ляв фар, създават голяма опасност за злополука.

Ако фаровете не са правилно регулирани и светят ниско, осветяват платното на по-късо от необходимото разстояние - това многократно увеличава риска да не забележите навреме и да блъснете пешеходец, каруца, велосипед или друго превозно средство без сигнализация.

Погрижете се да си осигурите подходящи гуми с добър грайфер, да подмените остарелите и втвърдени пера на чистачките - крайно важни за видимостта отпред; да си осигурите вериги против буксуване, които трябва да бъдат в багажника от началото до края на зимата; да проверите изправността на отоплението и устройството за измиване на предното стъкло.

2. Движете се винаги със скорост, която ви позволява да спрете в зоната на видимостта

При пътуване по тъмно с автомобил винаги очаквайте пред вас на платното да се появи пешеходец, който се движи неправилно, отдясно по платното, а не по банкета, при това трудно забележим, с тъмни дрехи или пък неправилно движещ се, криволичещ колоездач, чийто велосипед е без изправен фар и без светлоотразител.

Голяма е вероятността да застигнете каруца без фенер и светлоотразители или пък светлоотразяваща й сигнализация да е закрита от товара - дърва, сено, царевичак и др.

Такива трудно видими обекти очаквайте не само в населените места, а и по пътищата между тях, дори твърде далече от селищата, включително и по първокласните пътища, където движението на каруци е забранено.

Изберете скорост, която да ви позволи да реагирате, без да губите контрол над автомобила. Само с такова презастраховане си осигурявате необходимата безопасност при намалената видимост.

3. Намалете скоростта при преминаване над подлез

Когато вечер, на фарове, приближавате към участък, под който има подлез за пешеходци, непременно намалете скоростта до максимално безопасната, за да може да реагирате на изненада.

Дори подлезът да е осветен, винаги би трябвало да очаквате, че над него, по платното, ще се опита да пресече пешеходец - най-често възрастен или дете.

4. Преминавайте бавно и справедливо покрай спирките на обществения транспорт

Те са места с концентрация на злополуки с пешеходци. Край спирките на автобуси, тролейбуси, трамваи е най-голяма вероятността пред автомобила ви внезапно да се появи забързан пешеходец, който не се е огледал преди да пресече.

Слизащите от автобуса най-често пресичат пред предната му броня без да се огледат. Затова още преди спирката непременно намалете скоростта и максимално увеличете страничната дистанция от заобикаляния спрял автобус в очакване на внезапно пресичане от пешеходец.

Когато настилката е хлъзгава или мокра, заснежена или заледена, се движете още по-бавно. Ако в момента от спрелия автобус слизат или в него се качват хора, бъдете в очакване както пред автобуса, така и от отсрещния тротоар през платното да се втурне внезапно възрастен или дете.

5. При наводнено платно има опасност от аквапланинг. Намалете скоростта

При дъжд и мъгла мокрото платно поглъща до голяма степен светлината на фаровете и видимостта силно се влошава. Тогава пешеходците гледат по-скоро надолу, отколкото настрани, към приближаващите автомобили.

Затова намалете скоростта поне с още 20 км /ч в сравнение с обичайната по суха настилка вечер. Увеличете дистанцията двойно и не използвайте рязко спирачките. Бъдете в очакване за наличие на трудно забележим пешеходец на платното пред автомобила ви.

При висока скорост по наводнено платно и износени гуми рискувате да попаднете в "аквапланинг" - автомобилът става неуправляем, носейки се върху водния клин между асфалта и гумите.

6. Не се движете с опасна скорост в "тъмната зона"

Когато превключвате от дълги на къси светлини, преди разминаване с насрещен автомобил, намалявайте непременно скоростта, за да можете да спрете в случай че има препятствие, превозно средство или човек пред автомобила ви.

Когато зрението ви е затруднено от насрещните фарове, преди разминаването попадате в "тъмна зона". В нея имате видимост само на съвсем късо разстояние пред автомобила. Преобладаващата част от водачите нямат навика да намаляват скоростта при движение в тъмната зона и немалко от тях са изпадали в критични ситуации и пътни злополуки.

7. Не бързайте да превключвате на къси светлини твърде отдалече

Ако преди разминаване насрещният ви колега превключи прекалено отдалече (много повече от 150 метра разстояние) от дълги на къси светлини, по-добре не следвайте примера му веднага - ще се наложи да се движите на къси светлини в т.нар. "тъмна зона" в доста дълъг участък, а това увеличава риска.

8. Прогнозирайте попадането в коварни хлъзгави участъци

В късна есен сутрин много участъци от пътищата се покриват със слана или скреж. В районите около водните басейни може да попаднете изведнъж в гъста мъгла. Знайте, че при общо сух път настилката на мостовете е възможно да е покрита с трудно забележим лед.

Още по-голяма е вероятността от това, ако в момента има мъгла и температурите са ниски. Участъците върху мостовете се заледяват най-рано от цялото протежение на пътя и поради специфичните въздушни течения.

Най-правилно за вашата сигурност е да се движите предпазливо, в очакване на хлъзгав участък. Намалете скоростта още преди навлизане върху моста. Вече навлезли в него, не използвайте спирачките, а намалявайте скоростта с помощта на двигателя, без да форсирате и като не изключвате от скорост.

Увеличете значително дистанцията от автомобила пред вас и не предприемайте изпреварвания.

9. Очаквайте внезапни действия на възрастни хора и пешеходци

При управление на автомобила по хлъзгава настилка, когато застигате пешеходец - възрастен или дете, вървящи по платното вместо по непочистените от снега тротоари, отдалече плавно намалете скоростта, защото всеки момент те биха могли да се подхлъзнат и попаднат пред автомобила.

10. Бъдете в готовност да предпазите пързалящи се по улицата деца

Още при първия сняг децата ви ще пожелаят да излязат и да се пързалят навън. Тогава направете всичко възможно да им посочите безопасни места, по-далеч е от движещи се автомобили. Пързалката не трябва да съвпада с платно с автомобилно движение.

Всяка зима има нещастни случаи със загинали при злополуки деца, блъснати от автомобили, когато те са се пързаляли по наклонена улица и внезапно са излезли с шейни пред движещи се автомобили на кръстовище в края на своята "писта".

Когато шофирате, прогнозирайте откъде на платното от наклонени улици могат да се появят увлечени в зимните си игри деца. Като ги забележите дори да са извън платното, незабавно намалете скоростта до такава степен, че да избегнете всякакъв риск.

11. Не потегляйте на път при прогноза за усложняване на метеорологичната обстановка и обилни снеговалежи

Още при първите по-обилни снеговалежи се получават големи затруденния за движението, образуват се колони, налага се водачите и спътниците им да престояват часове в задръствания.

Затрудненията се дължат по-често на неподготвени за зимата автомобили, с износени летни гуми, без вериги против буксуване. Голяма част от пътуващите бедстват в студа и заради това, че са потеглили с недостатъчно гориво, неподготвени за усложения на метеорологичните и пътни условия.

Опитът показва, че през зимата трябва да се тръгва на път с пълен резервоар, с топли дрехи и храна за всички в автомобила. Не разчитайте, че при закъсване в снега автомобилът ви ще бъде теглен с километри; техниката на пътните служби ще ви изтегли само до първата отбивка, за да не пречите на движението.

Ако се наложи теглене на по-дълго разстояние, то ще стане стане срещу заплащане.

Ако застигнете дълга неподвижна автомобилна колона на заснежен път и при снеговалеж и по всичко личи, че има неизвестни за вас затруднения в началото на колоната, не проявявайте нетърпение и се наредете на нея, чакайте както останалите.

Не изпреварвайте колоната, защото така ще образувате втора колона и задръстване, за чието нормализиране ще са необходими часове за стотици автомобилисти, спътниците им и за вас.

Причината за колоната може да е катастрофа, закъсали автомобили или технологично спиране на движението от пътната полиция и пътните органи за разчистване на участъка.

Чакайте на място в колоната, докато движението се нормализира. Изпълнявайте указанията на пътните полицаи и служителите на пътните служби и не навлизайте в участъци при ясен знак, че това не е разрешено.

12. Преди всяко зимно пътуване се осведомявайте предварително за прогнозата за времето

Следете информацията за пътната обстановка. Ако се предвиждат обилни снеговалежи и маршрутът преминава през планински райони и ако автомобилът ви не е добре подготвен за зимни пътувания, както и ако вашият опит зад волана при зимни условия е недостатъчен, по-добре е да отложите пътуването, ако то не е наложително.

13. Не отлагайте подготовката за зимните пътувания

Не се настройвайте погрешно, че първият сняг ще падне късно, не отлагайте подготовката на автомобила. Снабдете се със зимни гуми и вериги за сняг.
Gligan
 
Мнения: 589
Регистриран на: Съб Сеп 06, 2008 8:22 pm

Назад към Полезни

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron